2024 YKS ilk maratonu sona erdi: Sınava ilişkin ilk yorumlar

Üniversite adayı 3 milyon 120 bin 875 adayın katıldığı YKS’nin birinci oturumu TYT sona erdi. Sınavı değerlendiren öğrenciler, matematik alanındaki soruların zorluğundan şikayet etti.

TYT’de adaylara, 120 soru için 165 dakika süre verildi. Türkçe Testi’nden 40, Sosyal Bilimler Testi’nden 20, Temel Matematik Testi’nden 40, Fen Bilimleri Testi’nden 20 olmak üzere toplam 120 soru yöneltildi.

“SORULAR BİLGİ İÇERİKLİYDİ”

Eğitimci Yeşilyurt, “Soruları her ders için alanında uzman branş öğretmenlerimiz çözdü. Ortak kanaatleri bu yılki soruların kısmen de olsa TYT’de alışkın olunan yoruma dayalı soru beklentisini geçerek daha çok bilgi içerikli oldukları yönünde oldu. Yorum sorularında da şıkların birbirine çok yakın olması adayları zorladı” dedi.

Eğitimci Yeşilyurt sözlerini şöyle sürdürdü:

-Üniversite sınavlarında adaylar genelde sayısal derslerde zorlanırdı. 2024 TYT sınavında ise adaylar en çok Tarih, Felsefe ve Din derslerinde zorlandı.

-Türkçe en çok zaman kaybettiren test oldu. Matematikte iddialı adayları da sınavın birinci basamağında zorlayan sorular olması dikkat çekti.

Cihan Yeşilyurt

AYT’YE ODAKLANIN

-Öğrencilerimiz artık TYT’yi düşünmeyi bırakıp AYT’ye odaklansınlar. Çünkü asıl belirleyici olan AYT olacak.

YKS 2024 SINAV SORULARINI UZMAN EĞİTİMCİLER ŞÖYLE DEĞERLENDİRDİ

MATEMATİK: 2024 TYT Matematik/Geometri testi soruları 2021 TYT’den daha zor değildi. Uzun paragraf soruları bu sınavda sorulmadı. Okuduğunu anlama soruları ön planda tutulmuş. Ayırt edici sorular da bulunmaktadır. Geometride ise temel geometri bilgisine sahip ve muhakeme yeteneği güçlü olan öğrencilerin çözebileceği sorulardan sınav oluşmaktadır. 2024 TYT Matematik/Geometri konu soru dağılımı aşağıdaki gibidir:

  • 12 Soru Sayı Temelli Konular
  • 12 Soru Problemler
  • 1 Soru Fonksiyon
  • 1 Soru Küme
  • 1 Soru Mantık
  • 1 Soru Medyan-Aritmetik Ortalama
  • 1 Soru Kombinasyon
  • 1 Soru Olasılık
  • 10 Soru Geometri

FİZİK: 2024 YKS/TYT Fizik soruları beklendiği gibi 9. Sınıf ve 10. Sınıf müfredatına uygun soruldu. Sınavda ağırlıklı olarak günlük hayatta fizik bilgilerinin kullanıldığı örneklere yer verilmiştir. 3 soru 9. Sınıf müfredatından 4 soru 10. Sınıf müfredatından sorulmuştur. Düzenli çalışan öğrencilerin zorlanmadan yapacağı bir sınav olduğu söylenebilir.

KİMYA: 2024 yılı TYT Kimya soruları MEB müfredatı dahilinde 3 soru 9. Sınıf müfredatından genel bilgi birikimini yorumlama ve değerlendirme tarzında gelmiş olup kolay olarak nitelendirilebilir. 10. Sınıf müfredatından gelen 4 sorunun 2 tanesi işlem yapacakları orta zorlukta sorular olup, yorum yapılacak sorular ise temel bilgi birikimini ölçecek sorulardan oluşmaktadır. Sınavın genel olarak orta-kolay zorluk seviyesinde olduğu gözlenmektedir.

BİYOLOJİ: 2024 YKS/TYT sınavındaki Biyoloji soruları beklenenden çok daha kolaydı. 2 yorumla yapılabilecek soru vardı, 2 bilgi sorusu ve 2 de orta düzey soru vardı. Besin ağı sorusu kolay sorulardan biriydi. Taksonomik kategoriler sorusu yine beklenenden daha kolaydı. Eşeyli üreme sorusu da keza bilgi sorusu olmasına rağmen beklenenden daha kolaydı. Hücre çekirdeği ile ilgili olan soru orta düzeyde olup kalıtım sorusu da beklenenden çok daha kolaydı. Temel bileşenlerden polimer sorusu da yer alıyordu. Genel olarak Biyoloji sorularının müfredata uygun ve yapılabilir olduğunu söyleyebiliriz.

TÜRKÇE: 2024 TYT Türkçe soruları genel olarak müfredata uygun ve geçen yıllara paralel şekilde paragraf sorularının öğrenciyi ölçtüğü, okuduğunu anlama ve analiz etmeye yönelik soruların ağırlıkta olduğu bir sınav olarak karşımıza çıkmıştır. 4 sözcükte anlam, 3 cümlede anlam, 26 paragrafta anlam, 7 soru ise dil bilgisi konularından gelmiştir. Sözcükte Anlam, cümlede anlam ve dil bilgisi soruları kolay-orta; paragrafta anlam soruları ise orta-zor seviyede sorulardan oluşmaktaydı. Paragraf soruları ulaşılamaz, çıkarılamaz, değinilmemiştir şeklinde olumsuz köklü yardımcı fikir sorularının ve ana fikir sorularının ağırlıkta olduğu ve psikoloji, edebiyat, sanat konuları ağırlıklı olmak üzere fizik, tıp, biyoloji gibi farklı konulardan oluşan sorular mevcuttu. Dil bilgisi ise genel anlamda kolay ve orta seviye sorulardan oluşmaktaydı. Geçen yıllara paralel şekilde yazım kuralları, noktalama işaretleri, cümlenin ögeleri, sözcük türleri gibi klasik konulardan oluşmaktaydı.

Genel anlamda 2024 TYT Türkçe sınavı çalışan öğrencilerin zorlanmadan yapabileceği fakat paragraf sorularında zaman yönetiminde sıkıntı yaşayabileceği şekilde geçen yıllara paralel bir mantıkta sorulardan oluşmaktadır.

TARİH: 2024 YKS/TYT Tarih soruları öğrencilerimizden aldığımız geri bildirimlere göre Milli Savunma Üniversitesi Sınavı’ndaki (MSÜ) gibi bilgi ağırlıklı olup adayları zorlamıştır.

COĞRAFYA: 2024 YKS/TYT Coğrafya sorularının 9. ve 10. Sınıf müfredatına uygun geldiği söylenebilir. Bölge sorusu bilgi ağırlıklıydı ve nüfus sorusu yapılabilecek kolaylıktaydı. Harita soruları hem doğal afetler hem de bitki coğrafyası konularından gelmiştir. Bu sorular bilgi düzeyini ölçmeye dayalı sorulmuştur. Atmosfer ile ilgili sorulan sorunun ise bilgi sorusu olarak sorulduğunu söyleyebiliriz. 2024 TYT Coğrafya testinin genel anlamda kolay bir sınav olduğu ve düzenli çalışan öğrencilerin zorlanmadan yapabileceği bir kolaylıkta olduğunu söyleyebiliriz.

FELSEFE: 2024 TYT Felsefe soruları öğrencilerimizden aldığımız geri bildirime göre genel anlamda zor bulunmuştur. Felsefe sorularının bilgi içermediğini ancak paragraf sorularının oldukça kafa karıştırıcı olduğunu ifade etmişlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir