Tıp dünyasını şaşırtan vaka! Depresyona giren hasta, 56 gün boyunca kesintisiz uyudu

Samsun’da Depresyona Giren Kadın EKT Tedavisi ile Uyandırıldı

Samsun’da 26 yaşındaki bir kadın, depresyona girmesinin ardından bilinci kapandı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nde Elektrokonvülsif terapi (EKT) tedavisi ile uyandırıldı.

OMÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Özgür Kılıç, depresyon teşhisi konulan ve 56 gün bilinci kapalı olan hastanın EKT tedavisi ile uyandırıldığını belirterek, “Bu vakayla depresyonun sadece üzüntü olmadığını, zaman zaman insanı tamamen susturabilecek derin etkilere yol açabileceğini gösterdik” dedi.

Hasta 56 Gün Bilinçsiz Kaldı

Samsun’da ismi açıklanmayan 26 yaşındaki bir kadın hasta, depresyon teşhisiyle OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirildi. Bilinci kapalı olan ve durumu kötüleşen hasta için doktorlar seferber oldu.

Hastanın 56. gününde EKT tedavisiyle uyandığını söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Kılıç, “Yoğun bakıma alındığında hasta gözlerini açmıyor, ağrıya tepki vermiyor ve neredeyse donmuş gibiydi. Sayısız tetkik yapıldı ancak organik bir bozukluk bulunamadı. Bu durumun psikiyatrik kökenli olduğunu düşündük ve katatoni tanısı koyduk” şeklinde konuştu.

Katatoni Tanısı Konuldu

Hastanın uyandırılma sürecini anlatan Dr. Kılıç, “Daha önce başka bir hastalığı yoktu ve durumu ağırlaştı. Konsey ile bir araya gelerek katatoni teşhisi koyduk. Katatoni, ağır depresyonlarda görülebilen konuşmayan, hareket etmeyen ve çevresiyle bağı kopan bir durumdur” ifadelerini kullandı.

-Katatoni, bazı ağır psikiyatrik hastalıklarda görülebilen, kişinin konuşmadığı, hareket etmediği ve çevresiyle tüm bağını kopardığı bir tablodur. Özellikle ağır depresyonlarda bu durum ortaya çıkabilir. Dışarıdan bakıldığında bilinci kapalı gibi görünür ama aslında içeride bir tür donma hali yaşanır. Literatürde bu kadar uzun süren katatoni vakaları bildirilmiştir. Ancak bu kadar ağır ve tedavinin geciktiği olgular oldukça nadirdir.

EKT Tedavisi ile Başarıya Ulaşıldı

Dr. Kılıç, “EKT tedavisine başladık ve 56. günün sabahında 5. seansın ardından hasta gözlerini açtı. Bu vakayla depresyonun sadece bir üzüntü olmadığını ve insanı tamamen susturabilecek derin etkilere yol açabileceğini gösterdik. Bu olay, sadece tıbbi bir başarı değil, aynı zamanda insanlık adına bir umut hikayesidir” dedi.

Related Posts

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Duşta yapılan bu hata sağlığa darbe! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.

16 yaşındaki çocuğun bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu

Samsun’da motosiklet kazası sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki Iraklı çocuğun bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu.

Uzmanlardan kritik uyarı: ‘Bebekleri sallamak, zıplatmak kalıcı hasara yol açabilir’

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, bebekleri severken yapılan bazı davranışların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, özellikle sallama, zıplatma, havaya atıp tutma gibi hareketlerin beyin kanaması, göz içi kanama ve ani solunum durması gibi hayati riskler taşıdığı uyarısında bulundu.