Otomobillere yeni ÖTV düzenlemesi geliyor: Kim, ne kadar ödeyecek?

Yeni Vergi Düzenlemesi TBMM’ye Sunuldu

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni kamuoyuna duyurdu. Bu teklif, ekonomide kayıt dışı faaliyetleri engellemeyi ve vergi sisteminin daha adil hale getirilmesini amaçlıyor.

Araçlara Yeni ÖTV Matrahı Geliyor

Akaryakıtla çalışan binek otomobiller için geçerli olan ÖTV matrahları büyük bir değişikliğe uğrayacak. Mevcut sistem, araç fiyatlarındaki artışla başa çıkamadığı için yeniden düzenleniyor. Yeni düzenleme ile:

ÖTV oranları %80 ile %220 arasında yeniden belirlenecek.
Yerli-yabancı, lüks-ekonomik ayrımı olmaksızın, piyasa koşullarına uygun matrahlar belirlenecek.
Arazi taşıtlarında ise %50 ÖTV oranı uygulanacak.

Hibrit ve Fosil Yakıtlı Araçlarda ÖTV Değişikliği

Hibrit otomobiller ve belirli fosil yakıtlı araçlar için yeni düzenlemeler üzerinde çalışılıyor. Motor silindir hacmi ve elektrik motor gücüne göre kademe kademe ÖTV oranları belirlenecek. Bu oranlar %80 ila %220 arasında değişiklik gösterecek.

Vakıflara Vergi Muafiyeti

Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıflar için önemli bir ayrıcalık getiriliyor. Bu kurumların gerçekleştirdiği taşınmaz satışları artık KDV’ye tabi olmayacak. Bu adım, sosyal fayda sağlayan kurumların mali yükünü hafifletmeyi amaçlıyor.

Akaryakıt ve Doğalgazda KDV Matrahı Genişliyor

Akaryakıt ve doğalgaz ithalatındaki ÖTV, artık KDV matrahı içine alınacak. Böylece hem vergi kayıpları önüne geçilecek, hem de ithalat sürecinde şeffaflık sağlanacak. Yeni düzenleme, yayımlandıktan hemen sonra yürürlüğe girecek.

Serbest Bölgelerde Vergi Avantajı

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmalar, ürünlerini aynı bölgeye veya diğer serbest bölgelere sattıklarında, elde ettikleri gelirlerden gelir ve kurumlar vergisi muafiyeti sağlanacak. Bu sayede serbest bölgelerin cazibesi artırılmış olacak.

Kambiyo ve Kıymetli Taş Ticaretinde Yeni Kurallar

Cumhurbaşkanının yetkileri yeniden düzenleniyor. Özellikle kambiyo işlemleri ve değerli maden ve taş ticareti konularında yetkilerin güncellenmesi planlanıyor.

Dijital Denetim Güçleniyor

Yeni yasa teklifiyle elektronik yoklama sistemi resmiyet kazanıyor. Vergi denetiminde dijitalleşmeye destek sağlanacak. Sahte belge düzenleyiciler ile mücadele konusunda önemli adımlar atılacak.

Sahte Belgeye Dijital Çözüm

Elektronik ortamda düzenlenen yoklama belgelerinde, artık polis, jandarma veya muhtar onayı aranmayacak. Bu sayede bürokrasi azaltılacak ve sahtecilik riskleri en aza indirilecek.

Related Posts

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49’luk hissesini satmak için görüşmeler yürütüyor

Yeni açıklanan enflasyon oranları Hırvatları endişelendirdi

Hırvatistan İstatistik Bürosu tarafından açıklanan öncü verilere göre, Hırvatistan’da yıllık enflasyon oranı Haziran 2025’te yüzde 3,5’ten yüzde 3,7’ye çıkarak son dört ayın zirvesini gördü. Bu yükselişte gıda, içecek ve tütün ürünlerindeki yüzde 5,2 …

‘Çok fazla genel müdür’ var diyen banka 230 kişiyi işten çıkaracak

Hollandalı finans devi ING, üst düzey yöneticilerin sayısının fazlalığını neden göstererek toptan bankacılık bölümünde 230 pozisyonu kapatma kararı aldı.

İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan: ‘Iğdır’da kayısı 1 TL, İstanbul’da 120 TL’ye satılıyor’ paylaşımları üzerine inceleme başlattı

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Iğdır’da kayısı 1 TL, istanbul’da 120 TL’ye satılıyor” şeklindeki paylaşımlar üzerine Ticaret Bakanlığı denetim ekiplerince Iğdır’da incelemelerin başlatıldığını bildirdi.

Türk-İş yoksulluk sınırını açıkladı: 85 bin TL’yi aştı

Türk-İş verilerine göre haziran ayında açlık sınırı 26 bin 115 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 85 bin 65 TL’ye yükseldi.