Gergin ortam altın güvenini tırmandırdı

Altın Fiyatları Yükselişte: İsrail-Iran Gerilimi Etkisi

Yazar: Aylin Erdem

Son dönemde görece sakin seyreden altın fiyatları, İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının etkisiyle yeniden yükselişe geçti. 22 Nisan’da 3.484 dolar ile rekor kıran altının ons fiyatı, ardından yaşanan dalgalanma ve yatay seyrin ardından 3.425 dolar seviyesini aşarak yeni rekorlar kırmaya devam ediyor. Dünya genelindeki gerginlik ortamı ve piyasalardaki hızlı değişimler, yatırımcıların güvenini değerli metale çekiyor. Özellikle bölgedeki güçler arasındaki çatışmaların altını daha fazla etkileyeceği ve hızla yükseleceği öngörülüyor.

Piyasada Hareketlilik: Kapalıçarşı Durumu

Dün Kapalıçarşı’da hareketlilik dikkat çekti. Alım satım işlemlerinin takip edildiği bölgede, fiyat dalgalanmalarına karşı hızlı işlemler gerçekleşti. Bölgedeki bir kuyumcu olan Nazar Özsahakyan, belirsiz dönemlerin fiyatları nasıl etkilediğine değinerek, dünya genelindeki belirsizliklerin altın fiyatlarını etkilediğini vurguladı. İsrail ve Filistin ile Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliklerin altını daha fazla etkileyeceğini belirtti.

Petrolde Yaşanan Hareketlilik

İran’daki doğal gaz ve petrol kaynakları dünya enerji piyasalarını zora sokuyor. Brent petrol fiyatı yılın başında 80 dolar seviyesinde başladı ancak nisan ayında belirli bir dalgalanma gösterdi. Dün itibarıyla brent petrol fiyatı 76 dolara kadar yükseldi. Henüz bir çatışmanın savaşa dönüp dönmeyeceği belirsizliği sürerken, enerji fiyatlarının yükseleceği öngörülüyor.

Hürmüz Boğazı ve Küresel Etkiler

İran’ın stratejik önemi olan Hürmüz Boğazı’nın kapanması, dünya piyasalarını belirsizliğe sürüklüyor. Dünya petrol ticaretinin merkezi olan Hürmüz Boğazı, enerji ve sanayi hammaddelerini dünya geneline bağlayan ana bir arter konumunda. Türkiye’nin ihracat ve ithalatında önemli bir rol oynayan bu bölgedeki güvenlik riskinin Asya ile yapılan ticareti etkilemesi bekleniyor.

Türkiye’nin Turizm Açısından Önemi

Her yıl önemli turist akışları alan Türkiye için İran önemli bir turizm kapısı. Son dönemde yaşanan gelişmeler, bölgenin turizm pazarını olumsuz etkileyebilir. Barışçıl çözümler ve artan diyaloglarla bölgedeki gerginliklerin çözülmesi bekleniyor.

Related Posts

Yeni açıklanan enflasyon oranları Hırvatları endişelendirdi

Hırvatistan İstatistik Bürosu tarafından açıklanan öncü verilere göre, Hırvatistan’da yıllık enflasyon oranı Haziran 2025’te yüzde 3,5’ten yüzde 3,7’ye çıkarak son dört ayın zirvesini gördü. Bu yükselişte gıda, içecek ve tütün ürünlerindeki yüzde 5,2 …

‘Çok fazla genel müdür’ var diyen banka 230 kişiyi işten çıkaracak

Hollandalı finans devi ING, üst düzey yöneticilerin sayısının fazlalığını neden göstererek toptan bankacılık bölümünde 230 pozisyonu kapatma kararı aldı.

İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan: ‘Iğdır’da kayısı 1 TL, İstanbul’da 120 TL’ye satılıyor’ paylaşımları üzerine inceleme başlattı

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Iğdır’da kayısı 1 TL, istanbul’da 120 TL’ye satılıyor” şeklindeki paylaşımlar üzerine Ticaret Bakanlığı denetim ekiplerince Iğdır’da incelemelerin başlatıldığını bildirdi.

Türk-İş yoksulluk sınırını açıkladı: 85 bin TL’yi aştı

Türk-İş verilerine göre haziran ayında açlık sınırı 26 bin 115 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 85 bin 65 TL’ye yükseldi.

Kıdem tazminatından bedelli askerliğe tüm ödemeler değişiyor! 3 Temmuz öncesi zam tablosu ortaya çıktı

Temmuz ayına sayılı gün kala, enflasyon zammı beklentisi maaşlardan sosyal yardımlara kadar tüm ödemeleri şekillendirmeye başladı. Kıdem tazminatı ve bedelli askerlik ücreti en çok dikkat çeken kalemler arasında. İşte 3 temmuz öncesi ortaya çıkan zam tablosu…