Kadınların ücretli doğum izni süresi uzatılıyor

Doğum İzni Süreleri Değişiyor: İşte Detaylar

Türkiye’de hem kamu hem de özel sektörde çalışan anneler, şu anda doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta (yaklaşık 4 ay) ücretli doğum izni kullanıyor.

Ancak, kamu çalışanları için ücretsiz doğum izni 2 yıla kadar, özel sektör çalışanları için ise 6 aya kadar uygulanabiliyor. Yeni düzenleme kapsamında ise ücretli doğum izni 1 yıla uzatılacak ve ücretsiz izin 1,5 yıla çıkarılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kadınların çalışma hayatında daha güçlü ve eşit şartlarda yer alması için kapsamlı politikalar yürütüyoruz. Doğum izninin artırılması ve işçi ile memur arasındaki farkları giderecek çalışmalarımıza başladık” dedi.

Bakan Işıkhan ayrıca, yeni düzenleme ile hem annelere hem de babalara yönelik hakların genişletileceğini belirtti. Şu anda mevzuatta memur babalara 10 gün, özel sektör çalışanlarına ise 5 gün babalık izni veriliyor. Ancak yeni düzenlemeyle bu ayrımın da kaldırılması hedefleniyor.

ÇALIŞAN ANNELERE KREŞ DESTEĞİ

Ekol TV’deki bilgilere göre taslak çalışmada, çalışan annelere kreş desteği sağlanmasının önemli bir yenilik olduğu vurgulanıyor. Çünkü ekonomik zorluklar nedeniyle çocuk bakım maliyetleri birçok aileyi zorluyor.

Kreş desteği, çalışan annelerin iş hayatına dönüşünü kolaylaştırmayı ve çocuk bakım yükünü azaltmayı amaçlıyor.

TASLAK TAMAMLANDI, MECLİS’E GÖNDERİLECEK

Taslak çalışması tamamlandı ancak ne zaman Meclis’e sunulacağı ve yasalaşacağı henüz kesinlik kazanmadı. Düzenlemenin, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

MUHALEFET OLUMLU YAKLAŞIYOR

Muhalefet partileri, doğum izni sürelerinin uzatılmasını olumlu bir adım olarak değerlendirirken ekonomik koşullar ve kadın istihdamı sorunlarına dikkat çekiyor. CHP ve DEM Parti, sadece izin sürelerini uzatmanın yeterli olmayacağını, kadınların iş güvencesi ve ekonomik özgürlüğünün sağlanması gerektiğini savunuyor. İYİ Parti ise asgari ücretle geçim zorluğu çeken ailelerin doğum izni süresinden bağımsız olarak desteklenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Related Posts

Kurumlar Vergisi Beyan ve Ödeme Süresi Uzatıldı

2024 hesap dönemine ilişkin Kurumlar Vergisi Beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri ile elektronik defter işlemlerine ilişkin süreler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uzatıldı. Yeni düzenlemeyle birlikte, mükellefler için hem beyan hem de ödeme açısından ek zaman tanınmış oldu.

Karbon ayak izini 9 yıldır dengeliyor

Anadolu Hayat Emeklilik’in her yıl ortaya çıkan emisyonlarını yenilenebilir enerji projelerine destek vererek dengelediği açıklandı.

Fırsatçılara dev ceza: 1.5 milyar TL

İlk yardım ekipmanlarından çadıra, deprem çantasından ihtiyaç malzemelerine kadar deprem döneminde fahiş fiyat artışı yapan işletmeler tek tek tespit ediliyor. Ticaret Bakanlığı, usulsüzlük tespiti yapılan 1079 ürünün her birine 1.4 milyon lira ceza verirse toplam 1.5 milyar liralık ceza kesilebilir.

Meydanı Amerika’ya bıraktılar

Vatandaş kara kara faturaları nasıl ödeyeceğini düşünürken iktidar elektrik dağıtım işini
Amerikalılara verdi. 4 milyon abone, fatura öderken ABD’li şirkete para kazandırıyor.

Mehmet Şimşek’ten KKM açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kur korumalı mevduattan (KKM) çıkış sürecinin kesintisiz sürdüğünü açıkladı.

Altını böyle almak büyük risk! ”Batarsınız”

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta rekor üstüne rekor kırarak yatırımcıların dikkatini her zamankinden daha fazla çekmeyi başararak, vatandaşlar altın almak için çözümler üretmeye başladı. Son zamanlarda ise kredi ve nakit avansla altın alımının yaygınlaştığı göründü. Uzmanlar bu durumun yatırım için uygun olmadığına dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir