Kayısıya alternatif olarak çilek üreten kadın siparişlere yetişemiyor

Kadın Girişimci Çilek Üreticiliğinde Örnek Oluyor

Malatya’nın Kale ilçesinde yaklaşık 100 yıl önce çilek üretimi yapıldığı haberi, Bölükbaşıoğlu ailesini harekete geçirdi. 2022 yılında kayısıya alternatif olarak 5 dekar alanda çilek üretimine başlayan Bölükbaşıoğlu, Fırat Kalkınma Ajansı ve Kale Belediyesi desteğiyle üretim alanını 25 dekara çıkardı.

25 kadına da ekonomik destek sağlayan Bölükbaşıoğlu, yılda yaklaşık 70 ton çilek üretiyor. Malatya ve çevre illerin çilek tüketiminin bir kısmını karşılayan Bölükbaşıoğlu, artan talepleri karşılamak için çaba sarf ediyor.

Ürettiği ürünlerle aile ekonomisine katkı sağlayan Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, üretim yapmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Kadınların üretimdeki önemine vurgu yapan Bölükbaşıoğlu, hedeflerinden ve projelerinden de bahsederek, “Kale’de kadınlarla birlikte ne yapabiliriz diye düşündüm. Araştırmalarım sonucunda geçmişte çilek üretildiğini öğrendim. Bu beni etkiledi ve bir kooperatif kurma kararı aldım. Başarılı olduk ve birçok kadın iş sahibi oldu. Kadınların emeklerinin karşılığını alması önemli. Aynı zamanda bizim kurduğumuz kooperatif diğer kadınları da teşvik etti. Kayısılarda yaşanan zarara rağmen çilek üretiminin verimli olduğunu görmek sevindirici.” ifadelerini kullandı.

“Yıllık 60-70 ton ürün elde ediyoruz”

Kadınlara örnek olan Bölükbaşıoğlu, üretimi artırmayı hedeflediklerini söyledi. Bölükbaşıoğlu, “Başladığımız noktada 20-25 kadına iş imkanı sunduk. Talebin fazla olması bizi memnun ediyor. Soğanlık ürünlerimizi daha da genişletmeyi planlıyoruz. Hedefimiz, Kale’nin her köşesinde çilek üretmektir. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve sürekli yenilik peşindeyiz. Kadınların toprakla ilişki kurmalarını önemsiyor ve teşvik ediyoruz.” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Necmettin Tuncal da kadınlara destek verdiklerini belirterek, “Tarımın gelişmesi için çeşitli destekler sağlıyoruz. Kadın üreticilere makine, ekipman desteği ve alt yapı oluşturma imkanı sunuyoruz. Hasar gören ürünler yerine alternatif ürünler yetiştirmelerine destek oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan: ‘Iğdır’da kayısı 1 TL, İstanbul’da 120 TL’ye satılıyor’ paylaşımları üzerine inceleme başlattı

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Iğdır’da kayısı 1 TL, istanbul’da 120 TL’ye satılıyor” şeklindeki paylaşımlar üzerine Ticaret Bakanlığı denetim ekiplerince Iğdır’da incelemelerin başlatıldığını bildirdi.

Türk-İş yoksulluk sınırını açıkladı: 85 bin TL’yi aştı

Türk-İş verilerine göre haziran ayında açlık sınırı 26 bin 115 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 85 bin 65 TL’ye yükseldi.

Kıdem tazminatından bedelli askerliğe tüm ödemeler değişiyor! 3 Temmuz öncesi zam tablosu ortaya çıktı

Temmuz ayına sayılı gün kala, enflasyon zammı beklentisi maaşlardan sosyal yardımlara kadar tüm ödemeleri şekillendirmeye başladı. Kıdem tazminatı ve bedelli askerlik ücreti en çok dikkat çeken kalemler arasında. İşte 3 temmuz öncesi ortaya çıkan zam tablosu…

ABD ve Çin anlaştı

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşması imzaladıklarını ve Hindistan’la da büyük bir anlaşma yapabileceklerini belirtti.

Endeks açıklandı: Ekonomiye güven sağlanamıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2025 yılı Haziran ayına ilişkin Ekonomik Güven Endeksi yine 100’ü aşamadı. Sınırlı yükseliş kaydetse de güven anlamına gelen 100 endeksinin altında kaldı. Ekonomik güven endeksi mayıs ayında 96,65 …

Türkiye’den Gazze’ye toplam 101 bin 271 ton insani yardım malzemesi gönderildi

İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını sürdürürken insani yardımın da Gazze’ye geçişine sınırlı olarak izin veriyor. İsrail bombardımanında binlerce sivil hayatını kaybederken, hayatta kalanlar da yardımlarla yaşam mücadelesi veriyor. Gazze’ye …