Maliyenin radarına bu sefer de doktorlar girdi: Yapay zekâyla incelediler

Yapay Zeka ile Doktorlardan 2,1 Milyar Liralık Matrah Artışı Sağlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, özel muayenehaneleri bulunan 28 bin 931 doktoru yapay zeka destekli bir sistemle taradı. Sistem, doktorlara gönüllü uyum çağrısında bulundu ve 2,1 milyar liralık matrah artışı sağlandı.

Yapılan çalışmada, yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmaları devreye alındı ve çok çeşitli veri setleriyle risk senaryoları oluşturuldu. Bu sayede doktorların vergi uyumu risk düzeyleri değerlendirildi.

Analizler sonucunda 3 bin 663 doktor, vergi uyumu açısından “yüksek riskli” olarak belirlendi. Ancak bu doktorlara doğrudan cezai işlem uygulanmadı; bunun yerine, önleyici denetim ve gönüllü uyum yaklaşımı tercih edildi.

Riskli gruptaki doktorlara vergi mevzuatı hakkında bilgilendirme yapılarak, pişmanlık duyup beyanlarını güncellemeye çağrıldı. Sonuç olarak, riskli olarak belirlenen doktorlardan 1701’i pişmanlık hükümlerinden yararlanarak gelir vergisi beyannamesi verdi ve 1,7 milyar lira matrah bildirildi.

Ayrıca KDV beyannameleri analiz edildiğinde, beyan edilen tutarın 5 kat arttığı görüldü. Toplamda vergi dairesine 9 milyon lira beyan edilen tutar, 2025 yılında verilen düzeltme beyannameleriyle 358 milyon liraya ulaştı.

Gönüllü uyum sürecinde yer almayan 158 doktor üzerinde yapılan etki analizi sonucunda, doktorlar matrahlarını pişmanlıkla beyan etti ve toplamda 76 milyon lira matrah bildirdi.

Gönüllü Uyum Çağrısına Yanıt Vermeyen Doktorlar Kontrol Altında

Gönüllü uyum çağrısına katılmayan veya açıklamaları kabul edilmeyen doktorlar hakkında takdire sevk veya vergi incelemesi süreçleri başlatılacak. Hekimlerin mali bilgilerine ek olarak, giderlerinin de vergi mevzuatına uygunluğu incelenecek ve gerekirse Sağlık Bakanlığı’ndan ilgili bilgiler talep edilecek.

“Gelir Beyanında Bulunmanın Önemi”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gönüllü uyumun vergi sistemindeki önemine dikkat çekerek, “Vergi sistemimize güvenen ve doğru beyanlarda bulunan mükelleflere teşekkür ediyoruz. Önleyici denetim modeli sayesinde milyonlarca liralık gelir gönüllü olarak beyan edildi. Bu, sadece gelir artışı değil, aynı zamanda vergi adaletine olan güvenin bir göstergesidir.” şeklinde konuştu.

Şimşek, gönüllü uyumun sürdürülebilir kamu maliyesi için vazgeçilmez olduğunu belirterek, “Bu modeli yaygınlaştırarak kayıt dışılıkla mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Konut fiyatlarında 4 ayın en yüksek artışı

Konut Fiyat Endeksi (KFE) mayısta aylık bazda yüzde 3,4, yıllık yüzde 32,3 arttı.

Rekabet Kurumu’ndan Google’a soruşturma: Gerekçesi açıklandı!

Rekabet Kurumu, Google’ın PMAX kampanyasıyla çevrimiçi reklamcılık alanındaki gücünü kötüye kullanıp kullanmadığını tespit etmek amacıyla soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında veri birleştirme ve adil olmayan uygulamalar da incelenecek.

Zıplıyor çırpınıyor ve şimdi de mahkemeye gidiyor

Mitsubishi’nin kaput çırpınma sorunu, güvenlik endişeleri nedeniyle yeniden açılan toplu dava sürecini tetikledi. 2021 yılında yayınlanan Teknik Servis Bülteni’nin devam eden davlumbaz sorununu tam olarak çözemediği bildirildi. Davada, çırpınan …

TEPAV: Mart ayında kayıtlı istihdamda sınırlı artış yaşandı

TEPAV: Mart ayında kayıtlı istihdamda sınırlı artış yaşandı

İktisatçı Mahfi Eğilmez değerlendirdi: İsrail-İran gerilimi Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?

İktisatçı Mahfi Eğilmez, İsrail-İran geriliminin Türkiye ekonomisi üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi. Bölgedeki tansiyonun piyasalarda ve enflasyon üzerinde yaratabileceği risklere dikkat çekti.

Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı’nın büyüklüğü 500 milyar liraya çıkarıldı

Bakan Kacır, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı’nın büyüklüğünü 500 milyar liraya yükselttiklerini belirterek, ileri teknoloji ve savunma sanayisi gibi stratejik sektörlerde yapılacak yatırımları daha güçlü destekleyeceklerini bildirdi.