Selülit Neden Olur?

Selülit Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Selülit neden olur? Selülitin kaynağı nedir?

Selülit, genellikle bacak, kalça ve kollarda görülen aşırı yağ birikmesi sorunudur. Lipödem olarak da bilinen bu durum, sadece estetik bir sorun olarak görülmemeli, sağlık açısından da ciddiye alınmalıdır.

Memorial Ataşehir Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü’nden Uz. Dr. Jale Özdemir’e göre, lipödem hastalığının doğru tanı ve tedavi ile kontrol altına alınabileceği belirtilmektedir.

Bacak ve kalçalarınızda yağ birikmesi varsa

Lipödem, bacak ve kalçalarda başlayarak kollara kadar ilerleyen anormal yağ birikmesi şeklinde kendini gösterir. Bu durum, kanlanma ve lenfatik drenaj bozukluğu ile karakterizedir ve hormonal etkilere bağlı metabolik bir hastalıktır.

Lipödem, genellikle bacak ve kollarda simetrik yağ birikimi ile kendini gösterir. Tutulan bölgelerde diğer bölgelere göre belirgin boyut farklılıkları olabilir ve hassasiyet ile ağrı belirgin olabilir.

Kadınların %11’den fazlası risk altında

Lipödem, östrojen hormonu bozuklukları ile ilişkilendirilen bir hastalıktır ve genellikle kadınlarda görülür. Lipödem, sıklıkla obezite ve lenfödemle karıştırılabilir, ancak belirgin farklılıkları vardır.

Lipödem hastalarının çoğunun vücut kitle indeksinin 35’in üzerinde olduğu belirtilmektedir.

Kol ve bacaklarınızdaki morarmaları önemseyin

Lipödem belirtileri arasında yağ birikimi, hassasiyet, hızlı morarma, yorgunluk, varisli damarlar, cilt sorunları, depresyon ve obezite yer alabilir.

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse

Lipödem hastalığının tanısı için detaylı bir tıbbi ve soy geçmiş analizi önemlidir. Fiziksel muayene sonrasında tanı konulabilir ve bazı görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir.

Lipödem, 4 evrede incelenir ve ilerleyen aşamalarda tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabilir.

Erken evrede yapılan liposuction hastanın yaşam kalitesini artırır

Lipödem tedavisinde liposuction, anormal yağ dokusunun uzaklaştırılmasını amaçlar. Ancak cerrahi müdahaleyi desteklemek için diyet, egzersiz, kompresyon giysileri ve lenf drenajı gibi yöntemler de kullanılmalıdır.

Liposuction, hastaların yaşam kalitesini artırabilir ve ileri evre lipödem durumlarında ağrıyı ve hareket kısıtlılığını hafifletebilir. Ancak tedavinin başarılı olması için uygun bir takip ve destek gereklidir.

Related Posts

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine Dava Açtı

Psikologlar Meslek İcrası Yönetmeliğine dava açıyor. Türk Psikologlar Derneği (TPD) konu hakkında önemli bir açıklama yaptı. 

Horlamayı dilinizle durdurun! 3 gecede etki ediyor, yatmadan 30 saniye önce yapın

Horlama, sadece uyuyan kişiyi değil, çevresindekileri de rahatsız eden yaygın bir uyku sorunudur. Gece boyunca kesintisiz bir uyku hayali kuranlar için horlama, hem fiziksel hem de sosyal sorunlara yol açabilir. İşte horlamanın bazı nedenleri ve geçirmek için uygulayabileceğiniz pratik bir tüyo.

Keneler bu kan grubuna bayılıyor! Uzmanlar uyardı: ‘Görmezden gelmeyin’

Yaz ayları, doğayla iç içe olmanın keyfini çıkarırken bir yandan da bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor. Bu tehlikelerin başında, son yıllarda vakaları hızla artan keneler geliyor. Bir ısırığı ölümle sonuçlanabilen bu küçük canlılar, bir kan grubuna daha fazla yakınlaşıyormuş. İşte uzmanların araştırma sonuçlarını derledik.

Tatil sevincini acile taşımayın

Okulların kapanmasına sayılı günler kala, çocukları tatil heyecanı sardı. Keyifli bir tatil için sağlıklı kalmanın önemine işaret eden uzmanlar, eğlencenin yarıda kesilmemesi için birtakım basit önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Hastalara ‘aşırı sıcak’ uyarısı

Doç. Dr. Mustafa Doğan, artan hava sıcaklıklarının, kronik hastalığı olan kişilerde hayati tehlikeye sebebiyet verebileceğini belirterek, “Kalp hastalıkları, tansiyon problemi olanlar, solunum yetmezliği olan hastalıklar, aşırı sıcaklarda bu hastalıklar alevlenebilir. Bu insanların özellikle günün belli saatlerinde dışarı çıkmamaları, güneş altında kalmamaları, uzun yürüyüşler yapmamalarını öneririz” dedi.